Actuakring

Elke donderdag gaat de actuakring door.
Tot aan de herfstvakantie kijken we samen naar Karrewiet (=jeugdjournaal). De kinderen kunnen hiervoor thuis niets voorbereiden!

Na de herfstvakantie is het de beurt aan de kinderen om een krantenartikel of onderwerp uit het nieuws in de kring na te vertellen. Om ons hierop voor te bereiden bestelt juf kranten via KIK (= Kranten in de klas). Zo kunnen we gedurende twee weken gratis gebruik maken van verschillende kranten zoals Het laatste nieuws, De Standaard, Het belang van Limburg, Het Nieuwsblad, …. . Gedurende deze twee weken bereiden we elke donderdag per twee een krantenartikel voor. Dat doen we door eerst een artikel uit één van de kranten van die week uit te kiezen, daarna het artikel te lezen en te bespreken en vervolgens het na te vertellen voor de klas. We bespreken ook de verschillende rubrieken waaruit een krant (binnenland, buitenland, sport, cultuur, wetenschap,…) is samengesteld en vergelijken de verschillende kranten met elkaar.

Na deze twee weken bereiden ALLE kinderen THUIS tegen donderdag een krantenartikel voor. Iedereen kiest dus thuis een krantenartikel, leest dit aandachtig en zorgt ervoor dat hij/zij dit voor de klas kan navertellen. Donderdagnamiddag komen de kinderen één voor één voor de klas vertellen waarover hun krantenartikel gaat. Deze artikels worden vervolgens op ons actuabord omhoog gehangen. Elke week worden de artikels van de week ervoor onder het juiste rubriek in onze actuamap geplakt.